Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Cari..

Loading...

~Sticky:

~Gunakan Cari.. di atas untuk memudahkan carian..
~ Ada soalan? klik disini : ... tanya kat azima
~ buat masa nie kelas jahitan sy KIV sampai 2013, due date sy dah dekat & tak buat kelas utk masa nie... tq

Thursday, April 29, 2010

Wardrobe refashion..

Assalamualaikum...

Hari nie terlebih rajin buka thread di forum wanita melayu, di SINI ..so copy paste ajer lah masuk blog...
~jimat dan senang kira :p

Salam...

Ada sesiapa yg ada buat wardrobe refashion?.. silalah berkongsi di sini.

Sy excited nak buat refashion utk t-shirt.. baru sempat google2, tp blom buat lagi. Banyak idea di youtube & t-shirt di refashion tanpa jahit.. nak cuba, tp takut tak sesuai plak dengan imej & usia


..nie antara refashion yg menarik utk dicuba..

(sumber: carian di internet)



-kemeja lengan panjang~ refashion dengan buang kolar atas, potong tangan baju. jahitkan getah pada empire line... kos? getah ajer.. berapa sen sangat .. so kemeja lama, jangan buang atau buat kain lap lepas nie




-kemeja lengan panjang lagi ~ refashion dengan gunting pada level ketiak baju. bahagian tadi jangan buang, jahit utk jadikan ruffle & jahit pada bahagian atas baju.. jahitkan getah pada atas baju & pinggang baju... kalau yg bertudung, pakai dengan cardigan... dapat kemeja yg corak & fabrik cantik, cerita kat org buat dari baju terpakai pon org tak percaya

yg nie yg sy tgh excited nak cuba... t shirt refashion




t shirt ~ refashon kepada halter top... gunting daripada kolar t shirt ke bawak ketiak. pusing ke belakang baju.. potong selari dari ketiak kiri ke kanan baju... (terdedah la belakang kalau pakai baju ) utk leher.. ada yg kekalkan kolar baju.. kolar tue digunakan utk ikat ke leher. dlm pic atas nie.. kolar t shir di buang.. lipat & jahit utk masukkan tali.

sy nak cuba yg nie... tapi nak guna oversize t-shirt.. so dapat labuh sikit & nanti kiri kanan sy jahit utk kecikkan.. sy pilih utk tak buang bahagian belakang ~ lebih 'selamat' & pakai dengan cardigan




t-shirt lengan panjang yg polos ~ refashion dengan gunting hujung baju. bahagian tue dijahit jadikan ruffle pada dada baju... itulah magicnya kalau bermain dengan kreativiti.. murah pon boleh nampak 'mahal', yg lama boleh nampak baru semula



lagi t-shirt yg di refashion.. nie tak payah jahit pon. sesuai utk anak2 kecil. Utk yg berusia.. mungkin kurang sesuai kot.. atau kalau teringin boleh pakai dengan inner. gunting buang tangan & kolar baju.. jadikan mcm singlet. perca jangan buang.. gunting panjang utk jadikan tali & ikat di bahu.




t-shirt jugak.. refashion ke tunic dengan gunakan oversize t-shirt. gunting luas bahagian leher. gunting hujung baju.. jangan buang bahagian nie & jahit jadikan ruffle.. kemudian jahitkan ke leher. dari bahu ke lengan baju.. agak2 dalam 2-3 inci, potong ke ketiak & jahit ruffle.

sy teringin nak cuba yang nie.. tapi lehernya mungkin sy jahit getah utk cerut & kecilkan sedikit bukaan leher.. tangan pon mungkin boleh jahitkan getah juga... pakai dengan inner

so apa tunggu lagi? ayoohh refashionn!!

Wednesday, April 28, 2010

Hepi Birthday Baby BOYY!

Assalamualaikum....

Hepi birthday utk Baby BOYY sy yg paling sulung.. yg ke 34 tahun.
~ 'kekasih cerah' sy lah.. sapa lagi? :p..

... dia kata yg ke 24, wahhh mudanyaaa.... tapi kesian dapat wife tua kekekkekeek.

Yg sy dok beria sangat nak keluar kelmarin & smlm tue pasal nak cari 'something' utk dia.. dan akhirnya berjaya tanpa dia dapat kesan nngggeee...



Selamat hari lahir, semoga cepat sembuh & sigi papat lelu selamanya..
~hikksss.. mari mengira dlm bahasa jawa :p

Tuesday, April 27, 2010

... nak nak nakkkkkk... refashion

Assalamualaikum..

Smlm, kul 5 terus sy bergegas naik bas pergi Klang. Ingat nak beli kain jersey, inner & brg jahit. Langit nampak gelap dah.. tapi melenggang tak bawa payung. Selalunya sempat sampai, walau dah renyai2.. sy sempat berlari-lari masuk ke Kamdar. Tapi smlm... dlm bus lagi hujan selebat-lebatnya & keliling sampai putih. Sampai ajer kat stesen, dah tak tau nak pi mana. Last2 sy panjat bus yg sama... balik la nak buat aper lagi :(

Tapi hari nie nak kena pergi jugak lagi sekali.. banyak benda nak kena beli. Nie dalam kepala nie list koi bertambah dah nie. Memacam nak kena buat...

.. alkisahnya, last week sy dok pi berteleku kat web org buat refashion. Humangg aiiii... respek sungguh kat depa nie, depa boleh transform baju yg ugly kepada something yg superb. Aterrrr aper tunggu lagi.. makanya cek nie pon teringin nak transform jugekkkk...

Makanya nak pi carilah t-shirt yg oversize utk di transformkan. Tapi tgh dok berkira2 nie.. samaada patut beli baju baru & transform atau beli bundle & transform? Tengok lah cam mana.. tapi hati nie dah tak tertahan dah nie :p....

.... tapi, depa yg buat nie.. minah2 saleh nie, kebanyakan depa ambik part tangan pi transform ke badan atau leher. Abis tue lompong la tangan.. kita yg bertudung nie, apa nak bubuh balik kat tangan? Pakai innerlah kot yer.. atau ambik kain pape yg sesuai buat tangan?

Tak boleh jadi.. sy kena buat jugak satu, bagi tenteramkan hati nie :p

Nak kena jugak buat satu..

Nak jugak satu..

Abis la lepas nie.. baju oversize kena aim :p

.. atau pecerah bundle.. bundle pon ok per :)

Refashion..

.. nak refashion... nak nak nakkkkkk... refashion

Monday, April 26, 2010

subhanallah.. kembar

Assalamualaikum...

~tgk tajuk cam situasinya : sy tgh scan perut & tgk2 anak dlm perut kembar ajer kan?.... hanya gimik tueee.... kihkihkih

Smlm, sy just masakkan nasi goreng. Lauk, ingat nak buat telur goreng shj. Bila sy pecahkan telur pertama, subhanallah sy jumpa nie... telur kuning kembar 2...


~1st time jumpa, belek sampai pecah telur :p

pecahkan telur kedua.. sy dapat lagi telur kuning kembar 2..


~ total 4, yg pecah tue terlindung sudu..

pecahkan telur ketiga.. sy dapat lagi telur kuning kembar 2..



ketiga-tiga biji telur, telur kuningnya kembar 2.



Dulu, masa kecik2.. dengar org dok kata kalau makan benda kembar, nanti dapat anak kembar. Masa tue budak lagi.. mmg takut. Tapi bila fikir2 balik.. untung sbb mengandung sekali & sakitnya pon sekali shj...
~maka ahkak masa baru2 kawen dulu.. ada lah jugak teringin anak dapat anak kembar, jimat dan senang kira kekdahnyerrr.. hik!


Smlm 'kekasih cerah' suruh sy makan & nanti dapat anak yg kembar katanya... huhhuhhu yg tak kembar pon dah kelam kabut, tambah kalau topap lagi kembar...

.. karut lah semua tue...

.... laling, still ingat tak masa kita dok bercinta2 dulu. Masa kat kedai makan, yu tanya ai.. nak anak berapa? lazimnya lah... sapa2 bila kena tanya soklan cam nie, akan tersipu malu... maka ai pon terkedu malu...

... lalu yu ambil menu buat penghadang, yu suruh ai tunjuk jari berapa anak nak & yu pon buat benda yg sama. Bila yu angkat menu, ai maluuu sangat!! Gelojoh betul ai nak 6 anak pasal adik beradik ai 6. Sedangkan yu nak 4 sbb adik beradik yu 4...

.. tapi la nie bila dah ada 2, ai sajes 'tutup kilang'. Ai rasa cukuplah.. ai takut ai terkurang bagi kasih sayang, ai takut terabai.. the rest is secret & yu khow why ;)

.. so, si kembar tue... mintak kensel yerr :) smlm ai makan sikit ajer telur tue, bagi Idris & Ishak makan... apa kata si kembar tue kita suruh Idris & Ishak yang 'usahakan' .... nnggeeee.


Tapi bila cerita bab kembar nie, paling senang nak pilih baju. Pilih sama patern tapi kaler lain2.. macam arwah mak sy pilih baju raya utk sy ngan kakak sy dulu. Kami tak kembar, tapi beza umur hanya satu tahun shj. Bila dapat Ishak & Idris.. sy dok buat pesyen cam tue jugak, tp sy lagi teruk :p sebijik sama cuma besa saiz shj.. senang keje ngeeee.

____

Smlm... sy tension menjahit slipcover sy tue. Sy dah salah gunting & terkurang 3 inci.. bila sarung masuk.. adehh tak muat. Tinggal yg tue.. kebetulan pakai benang hitam, sy pon cari baju sy yg dah siap potong & kaler hitam.. kes malas tukar benang :p


~sekali pandang pose cam ahkak menahan sengugut plak jah.. hantam sajalah :p

.. so sy pon jahit bj nie, tp yg nie sy tak jahit pleat, tangan hujung sy jahit pakai benang getah jugak & rahsia pon sama jugak ngan blouse yg sebelum nie :


~jangan risau pose cekak pinggang sure ada.. nggeee.

.. leher pon tak siap jugak :p, sy cari kain jersey kaler biru.. sy dah terjual agaknya, selongkar2 dapat kaler hitam.. buat lah tudung patern ala arian* sehelai. Jadilah.. lepas la pakai buat pi keja.


~ maksud pose cekak pinggang, senang nampak patern & flow baju.. bukan maksud arrogant / i'm good enuff :p

*Alhamdullah ya Allah.. sale sy mendadak naik bulan nie :) syukur..

Saturday, April 24, 2010

..cam tangan baju badut pon ader :p

Assalamualaikum..

Semua org baik2 ka? Sy cuti mlm, ada hal nak kena setel.. tp ada yg cari sy tak smlm?
~ nggeee.. cam aku kisah katanyer!

Line internet kat rumah plak ada prob smlm sampai ke la nie. Imaginelah tahap gelisah sy cam mana.. cam terputus ngan dunia rasanya. Hp abis bateri / masuk air pon boleh ditahan2 lagi, ym ada.. email ada, tapi internet tarakk.. mau lemau.
~ nak2 pulak orang bizz online juta2 cam ahkak nie... ahakahakahak dream on lah katanyer!

Yang juta2 itu org punya.. tp sekurang2 nya impian itu milik kita. Layan diri lah ngan impian sampai lemau pon, janji jangan susahkan org len dah ekk? Peace.. :)

Petang smlm, sy kutip2 baju semua & basuh. Berlambak kau... nie baju yg jenis pakai kejap2. Tak abis basuh pon sebenarnya.. 'kekasih cerah' sy sambung. Tapi malam terlelap jap.. pancit :p. Bila terjaga kul 10, mata dah segar.. buat2 keje siannya tue, badan dah rasa ringan. Terus dah tak tido & apa lagikk menjahit ler slip cover. Tak abis jahit yg tue, pasal tak jumpa kain utk sambung kain belakang.

Ketepi slipcover.. sy jahit pulak blouse sy & dapat la pakai pi keja la nie :)



... hujung baju & tangan sy jahit tepi kecik shj, nak cepat. Tapi punya lah buta kayu... last2 few month baru terjumpa function jahit tepi kecik. Ituhari masa beli mesin jahit tepi nie tak perati bebetul cina tue buat lagu mana, balik rumah tak reti buat. Sy tukaq benang upper loop ajer ke warna hitam.. lelain kaler putih. Kalau org tanya, pasai apa jahit tepi cacamarba kaler? Sy katalah fesyen.. padahal, sy malass tukar benang hik. Sekali pandang ropol2 tangan... cam tangan baju badut pon ader :p



Kain nie giler ketinggalan zaman kan? Beli bulan 11, 2008. Sy suka jenis kain mcm nie, senang nak jahit... arwah mak sy panggil kain jojet, jeorget yg sebenonyer. Dah potong baju nie pon lama, tangan sy bagi labuh, pasai sy ingat nak jahit sulam hujung tangan & hujung baju.. alaaa sulam cam tarzan tuhh. Kan tahun lepas dok mengamuk pesyen tue... tapi dok mengamuk cam tue lah, sy peram tak berjahit pon :p. Biasalah tukang, nggeee..

Memang labuh lah tangannya.. & sy rasa mmg tak dak rezeki sulam tarzan lah. Tak payah nak tarzan2 lah.. tunggu tarzan lambat sangat, sy ambik benang getah & jahit 2 lapis kat hujung tangan.. siap.



Cuba cari apa perbezaan pic nie compare ngan pic yg lama2...
~ ahkak masih kekalkan trademark bercekak pinggang tue :p.. itu tak leh tinggal hikhikhik.

.. perasan tak sy dah kurus sikit.. nnggeeee

Sy tido dlm kul 5 pagi.. skrg dah rasa berat kepala, rasaiiiinnnn!

Tapi baju nie ada rahsia..

.. rahsia : sy cari kain perca tak jumpa utk buat bias tape utk leher.. baju nie tak siap sebenonyer! :p

Thursday, April 22, 2010

.. i'allah macam mana pon sy akan jaga :)

Assalamualaikum..

~Guest book sy, sy terpaksa delete.. salah satu sebab ada yg tanya soalan kat sana & lambat nak view blog.

Kelmarin.. rupa-rupanya dia MC lagi & kul 5 call sy suh turun. Tak bagi tau pon MC.. kalau tau, boleh jugak mintak tlg ubah baju jemoq kat tengah panaih...
~nggeeee ituhari punya dok pesan jangan buat apa, dia tak dengaq kata. Nie nak suruh buat keje plak :p

On the way balik, masa tengah dok merempit atas motor yg ntah berapa CCnya itewww, dia cerita ttg perihal doc ambil darah dia utk check. Dia nie jarang sakit, so benda2 melibatkan jarum dia tak biasa & dia rasa2 macam penakut sikit :p

Dia kata, doc suruh dia ________ 10 kali. Masa tue sy tak berapa dengaq dia kata apa, aterr.. tengah merempitkan. Bising ngan bunyi kereta, ngan dengan desiran angin lagi. Sy pon main agak2...

.. aper? doc suruh mengucap 10 kali?

Meletus lah 'gelak sampai mendidih tue'..

Oooiicccc, doc suruh genggam tangan 10 kali :p sy ingat suh mengucap 10 kali..

Keputusan check darah dia kata lagi 2 hari, doc suspect dia sakit 'itu'. Makanya dok beria lah sy nie google detail apa penyakit 'itu' & apa makanan yg kena pantang.

Dia jenis tak cerewet pasal makan, apa yg sy masak.. semua sedap pada dia. Sy suruh komplen pon dia kata sedap ajer. Tapi kalau makanan yg dia tak suka makan, dia mmg takkan makan.. itulah dia.

I'allah lah tak der pape tue.. kalau iya pon ujian, tanda dia sayang. Sakit tue kan penghapus dosa..
~ selama nie pon dia asik menjaga sy, kalau sampai masa..

.. i'allah macam mana pon sy akan jaga :)

Sy ada jumpa couple yg memasing dah tua, hsbn sakit & wife tak sudi nak jaga. Masuk wad pon wife tak sudi nak jenguk. Tak taulah kenapa, mungkin ada selisih faham ker.. mungkin ada simpan dendam ker. Tapi kalau dah hsbn sendiri sakit, takkan nak jaga lagi ego? Org tue dah nazak sangat2. Pelik.. kita yg tgk lagi pelik. Kita yg tgk nie lagi pening kepala dok fikir apa punca sampai jadi lagu tue... dia plak relek dok sibukkan hal2 lain.

Ntahlah, tp sy.. kalau sy dah sayang, i'allah benda yg sikit, yang susah.. kita boleh kongsi sama. Benda yg tak ada, yg tak cukup... kita sama2 adakan. Tapi kalau sy dah benci.. habis takat tue shj lah. Terputuslah segala-galanya. Tapi depa nie, kalau benci pon still hsbn & wife... gagah mengadap muka masing2 tiap-tiap hari.

Ntahlah jugak ngan satu lagi pesyen, dah habis/ putus pon dok still boleh berkawan lagi. Yang bekas2 gf, bf.. walaupun memasing ada life sendiri, tp still berkawan gak lagi. Kalau sy, sy lablekan berkawan dengan bekas2 nie sbg 'sengaja carik penyakit' tapi bagi org lain mungkin ada sebab tersendiri.. atau motif tersendiri. Tapi apalah motif tue yerrr :p

.. ini pic beg cerut yg dia buat ituhari...



dia buat utk simpan lingerie2 sy..

~ nngeeeee sy tipu!! hakhakhakk dia buat isi baju hujan lahhh, tali cerutnya cari tak jumpa lah tue... sy kan rajin 'menyimpan' :p

Tuesday, April 20, 2010

kami geng.. :))

Assalamualaikum..

Semalam sy pesan dah kat dia.. dok rumah jangan buat apa2, sy suruh tidoq saja.. meruet pon jangan.. :p
~ kalau cari maksud perkataan meruet dlm kamus dwibahasa BI-BM.. cari sampai malam, tidoq & esok sambung cari lagi pon tak jumpa jah! Meruet tue ntah la spelling dia lagu mana tak tau.. tapi ia dalam bahasa Jerman & orang2 utara sahaja yg pakai... nnggeee habislah peminat2 semua pening!

hiks peminat.. dream on lah katanyer!

Okehh katanya.. tapi okeh pada sms sajalah. Bila dia sampai ajer, sy ternampak samthing dlm raga motor yg ntah berapa CCnya itteww.

.. nie apa benda nie? .. sy buat beg cerut katanya....

wahwahwahh.. cayalah, kami geng.. :))

sy pulun buat DIY, dia pon pulun buat DIY jugak... barulah sedondon serba serbi!

Masa merempit atas motor yg ntah berapa CCnya itteww, sy dok sambung gelak lagi.. kalau kakak sy panggil 'gelak sampai mendidih' ..
~ yang tue, ahkak nak bagi maksud. Kena tunggu lawak baru boleh tau apa itu 'gelak sampai mendidih'...

.. sambil sy bagi pemarkahan.

-kekemasan : 5

-daya usaha : 10 - dalam pada sakit kaki bleh tekan mesin jahit lagik :p

-idea : 10 - oleh sebab menggunakan kaki seluar panjang dia yg tak pakai, so dah masuk bab kitar semula. Fabrik kaler coklat gelap tapi dilatari dengan penggunaan benang warna merah darah memukau berupaya menyuntik sentimen 'kalau hilang, aku tau sapa yang curikk.. aku tunggu nko kat simpang!'
~ masalahnya ada ker yg nak curikk? .... larikkk!

... dia memang lah semua benda nak buat sendiri. Dia cerita.. dulu masa sekolah, kan hot pesyen kaki seluaq kecik. So, dia pon pekecik seluaq sekolah dia & jahit sendiri tuee.. tapi kaler benang memang bertentangan giler, jadi bila pakai... kan seluaq tue ketat, jadi m-e-r-e-k-a-h maka terserlahlah benang-benangan iteeww...
~ bakat merekahkan seluar tue... terbawak sampai fasa dia chenta kan ahkak. Dia merekahkan seluar ahkak dengan makan lewat malam.. tapi lepas dia 'halalkan' ahkak, ahkak merekahkan seluar dia pulak dengan bawal masak sos, keli masak sambal, mayung masak cuka, cencaru sumbat, kari keli, pari asam pedas..... nngggeee biar sama2 merekah, rasainnn.

Sampai rumah.. lucut semua baju, pakai ler baju lain... bergegas terus masak. Sambil masak, sambil dok gelak lagi nie.. ingat kat beg cerut. Sekali pusing nak ambil beras, huaaaaa.. mana pi lemari beras akuuuu???

... rupa2nya dia dah rombak lemari tue & gantungkan ke atas. Tuuueeee dia, dalam kita dok pesan tue kata jangan dok buat apa2. Pagi nie, nak pi keja... tengok dah jalan cengeh2.. sakit balik katanya. Tue lah ketegag sangat. Biaq la dia pi keja.. at least dia boleh buat keja sambil duduk saja. Kalau suruh MC lagi.. tapi nanti dia dok rumah, lagi macam2 dia buat... geram manja tau kat dia.

Pic beg cerut itu.. esokk :p

Monday, April 19, 2010

sempadannya hanya satu garis yang nipis.....

Assalamualaikum...

Ada yg diuji lagi. Mak sedara 'kekasih cerah' sy yg kena tumor otak, kena tahan lagi sekali kat Hosp. Sg Buluh.

Dah lama & doc minta operate, tapi sedara2nya tak bagi. Dah sihat sikit dapat balik rumah & tgh elok2 naik bengkak2, hantar Hosp. Ampuan Rahimah.. pastue kena hantar Hosp. Sg Buluh balik.

Sabtu, lepas keje sy pi tgk. Sy yg pada mulanya heran nape 'kekasih cerah' sy tak jumpa mak sedara dia dekat, hanya tinjau dari jauh... kenapa?

.... bila turn sy plak naik melawat, oooooohhhhh rupa2nya...

... rupa2nya semua org dlm wad tue, hidup bergantung pada mesin penyambung hayat. Sungguh sayu & sungguh pilu.. senyap sunyi & hanya dengar mesin penyambung hayat tue shj.

Sesunguhnya, sempadannya hanya satu garis yang nipis.... sekali bunyi itu hilang rentak, itu adalah ketentuan dari-Nya.

Kebetulan pulak hari yg sama 'kekasih cerah' sy sakit kaki... bukan tersalah urat, gi klinik doc bagi ubat ajer katanya, MC lah hari nie.

Hari nie pulak, nenek 'kekasih cerah' sy, jatuh.. masuk wad & tulang retak. Tapi sy tak bagi dia pi... sy kata kekadang kena pentingkan diri sendiri sama. Ituhari berdiri lama kat Hosp. Sg Buluh, balik rumah kaki dah sakit balik. Sy kata yg masuk hosp tue ada misi jaga, dia yg nak berjalan pon cengkeh2, nak pi jugak lagi.. nanti bentan.

Kekadang bila ada masa kena belajaq pentingkan diri sendiri sama.. ada masa jadi org pemurah, tapi ada masa kena sombong sama.

~ Sy? tak payah belajaq. Sy selalu pk tentang diri sendiri & keluarga sy.. dan dah ada yg cakap sy sombong :)

Kalau sy tak pentingkan diri sendiri, ada sesiapa nak pentingkan diri sy? Kalau sy tak sombong.. sy akan bekorban banyak benda, then apa yg tinggal utk sy?

~al-fatihah utk acik spin. Sesungguhnya, sempadannya hanya satu garis yang nipis..... ituhari sihat walafiat, skrg dah dijemput ke sana...

Sunday, April 18, 2010

.. tanya kat azima

Assalamualaikum...

Sy tinggal sorang2 kat rumah hari nie... 2 orang jejaka hensem yg belum bersunat tue dibawa pergi oleh seorang jejaka hensem tapi dah bersunat ke rumah MIL sy... tapi takpe, sy sentiasa ada idea apa projek nak buat :p

.. sambil2 potong kain, jahit kain, defrost ikan mayung, sambil update fb, sambil update blog, sambil check email... sy terfikir, utk elak sy ketandusan idea bila nak update blog nanti, apa kata buka kaunter pertanyaan.. ermmm

.. tanya kat azima : tanya soalan di ruangan comment, yg terpilih sy akan jawap soalan sesambil sy update blog nanti.. ia berkonsepkan sambil2 & yg terpilih shj sy jawap &..
~ jangan tanya nak mintak diskaun sudah... mamfuss ahkak takkan jawap :p

* jawapan limited apa yg sy tahu shj & setakat yg sy ikhlas.. :)

FORMAT

Nama :
Add email:
Soalan:

Saturday, April 17, 2010

.. pengalaman.

Assalamualaikum...

Sembang kosong shj hari nie..

Kakak sy yg sakit ituhari.. dia obesiti & darah tinggi. So dia diet lah.. tak mkn nasik byk2 & malam makan roti & minum susu shj..
~ alamakkk teringat susu sy, pagi tadi tak minum... kalau dulu sy mmg tak suka susu, la nie teringat boleh rasa teringin pulak :p

.. sy dok sms tanya eda cam mana, tanya kat kakak sy lagi sorang. Cam tuelah sy, kalau org tengah sakit/sedih.. sy tak gamak tanya org tue sendiri, sy takut.. sy yg tak boleh kontrol kolam air mata nie.. nnngeee ratu air mata kekdahnya bila dah tua2 nie, semua nak touching2.. kekekkee.

Kakak sy tue dok reply.. ntah la, aku tgk cam tue jugak. Tp bila balik kg ituhari.. nampak kurus sungguh! Dulu pinggang dia kecik, tapi bumper kiri kanan... makk aii lebor!
~ tue kata kat org tuee.. laju ajer menaip :p

Ituhari nampak dah meloncoih..
~meloncoih nie maksud cam mana nak cerita tatau.. ermmm kalau kita tgk org tak sihat lagu mana? kurus sket, mata dalam sket, pipi jatuh sket.. cam tue lah lebih kurang maksud meloncoih.

.. so, balancelah sikit pinggang ngan bumper :p
~ tue kata kat org tuee, bajet cam diri sendiri balance sangat! Hakhakhak.. ahkak pon ada gak isi lebih kiri kanan bumper tue. Tapi ahkak tak abik pot sangat ttg itu.. Ishak kecik lagi nie, isi terlebih tue memudahkan utk dukung anak, idak ler asik anak melorot ajer nak jatuh. Fikir positif, ya fikirkan yg positif2 shj nnggeeee....

Tapi kita bukan nak cerita ttg tue..

Nak cerita tentang, kita takkan perasan diri kita melainkan org jauh yg perasan, org yg tak selalu jumpa, org yg dah lama tak jumpa.

Cam sy.. sy dok telek muka sehari berapa kali..
~ahkak rasa cam gituuuu gakk.. still macam dulu (read : muda remaja) ahakahakahak.. ada yg menyembur tue karangg..

.. sesekali tersesatlah uban sehelai dua. Tapi itu mungkin cam kata arwah mak sy, kalau org muda keluar uban, itu uban penyakit.. huhuhuuhu taktaulah betul ke tidak. Tapi sejak dulu kalau sy pening kepala, sure sy carikkkkk uban penyakit tue & cabut buang..
~ikut logik akal ahkak yg tak berapa logik nie.. seolah2 bila cabut buang uban tue.. tercabutlah jugak penyakit ahkak.. hik!

Tapi bila tgk perbandingan, sy ngan anak2 buah sy.. baru ketara. Anak2 buah sy, lagi tinggi dari sy :p. Yang dulu masa sy sekolah, depa nie la sy dok rajin kelek, mengasuh anak2 buah.. la nie dah baligh2 semua.. yg lelaki dah keluaq misai, yang perempuan dah keluaq macam2.. nggeeee.

Kalau dulu arwah mak dok pening dengan kerenah kami, main sama2.. pastue bergaduh, jadi bunga ta*k, arwah mak kata. Gelak kukkuikukkik.. pastue keriau. Sy ngan kakak sy yg sy sms tue.. kami beza setahun ajer. Dulu kalau menyusu pon bergaduh.. sorang nak menyusu belah kanan, sorang lagi pon nak menyusu belah kanan jugak. Dah dapat menyusu sorang sebelah... dah duduk dekat2 mengusik jugak lagi. Aku cuit hang, hang cuit aku... tapi mulut tgh menyusu nie.

La nie sy pulak alami benda yg sama.. bukan main suka Idris & Ishak gelak sama2, mengusik.. tapi kejap lagi confirm salah sorang mesti nangis. La nie sy pulak pening.. padan hidung!

Pagi tadi bila tgk Ishak & Idris baring.. nampak panjang dah anak2 sy tue. 7 tahun dah kawen, dah 33 tahun pon hidup.. cepat betul masa berlalu. Bila pandang ke belakang.. sukaduka semua ada. Sy ada guru yang paling banyak mengajar sy = pengalaman..

... alhamdulliah.. kehidupan sy hari nie lebih baik daripada 10-20 tahun dulu dr banyak segi. Tapi jika ada jumpa mana cacat cela, maaf.. sbb sy still belajar, perbaiki mana patut.
~tak guna mengenang masa lalu jika ia tak membawa apa2...

Friday, April 16, 2010

... Faridah aka Ferraaaaa...

Assalamualaikum..

Ada sape2 tgk citer bila musang berjanggut tak? Sorry lah kat rumah sy mmg tak ada siaran tv berbayar, sy mmg kedekut utk bayar semua tue tambah2 plak utk siaran yg berulang-ulang.. oppssst!

..tukar citer len..

Org2 dalam rumah sy tak berapa suka tgk cerita melayu.. tak boleh nak cerita pasai apa, nanti tersentuh isu2 sensitif la pulak & bajet sy bukan melayu?. Tapi salah satu sebab.. cerita melayu banyak cerita hantu, huhhuhhu
~ tak elok utk kesihatan ahkak yg dah tua & penakut nie..

.. tapi kalau sy tengok drama ker, nyanyi2 ker.. kiranya ada samthing yg sy suka tgk lah tue. Sy suka baju2 Faridah aka Ferra dlm cerita bila musang berjanggut. Dan baju yg Faridah aka Ferra pakai semalam sungguh buat sy ternganga... hikhikhik tangan bajunya bersambung sekali dengan hujung baju, lebih kurang cam gini..



~ ahkak rasa2 smlm dia pakai tue ngan seluar, bajet kalau buat baju cam gini pakai ngan kain duyung boleh buat layar kapal tak? kot boleh laju kapal tiup dek angin :p.. kekekekeke.

... bebetul fesyen (atau mangsa fesyen?) dan jugak bebetul pemurah dengan kain.. nggeee. Kalau selalu kain kena beli 2m.. gara2 dek tangan, kena ganda dua..

Biasalah Faridah aka Ferra kan bekerja dengan bekerja dengan datuk2 & datin2 mau kena jaga penampilan. Tapi datin3 (kan ada 3 datin dlm cerita tue) agak tenggelam.. Faridah aka Ferra plak yg lebih menonjol...

.. kekadang 'kekasih cerah' sy dok komplen, pakai tudung tapi leher nampak juga kata dia. Nak kata apa, bukan depa tak mengaji.. senang cakap, kira itu bahagian dia lah. Kita jangan ambik semua.. yg mana elok kita apply, yg mana elok kita tinggal.

Tapi lagi satu halter top yang Faridah aka Ferra pakai ituhari. Kaler ungu cerah & di leher ada bunga sekuntum dua di leher lebih kurang cam nie..



.... sesungguhnya ia cun sungguh!

Sy dok pikir2 cam mana nak apply halter top nie utk kita2 yg bertudung nie. Kalau idea pakai inner kat dalam, sungguh tak boleh diterima bagi 'kekasih cerah' sy, ia masih lagi tak menepati kriteria berpakaian :p

Kalau buat cam tunic, cuma leher tinggikan.. mungkin kot boleh.
~ haiii lawa sungguhla halter top nie...tapi mmg tak dapek lah ahkak memakainya :p

Thursday, April 15, 2010

.. roti lagi.

Assalamualaikum..

Sy keje half day smlm.. dlm kul 10 cam gitu, kepala sy dah mula nyut nyut... uiii lagi pandang skrin lagi tak tahan. Balik rumah tido & terbangun pon dok nyut nyut lagi.. bangkit mengadap roti, cicah pulak ngan sambal tumis, mandi & baring2 lagi. Bosan tv tak der citer apa menjahit, bagi berpeluh sikit.. & lama2 dah ok. Alhamdulillah...

Sy buat roti hari Selasa ituhari dlm kul 10 lebih.. Idris tanya sy, bila mak nak buat roti? Sy dah janji nak buat hari Ahad, tunda ke Isnin.. tp unda lagi sbb mlmnya sy ada kelas. Kesian dia.. buat lah jugak mlm tue pasal dia beria kata nak tolong taburkan kismis. Dah gaul semua.. rasa cam dah letih dah menguli nie.. tp still melekat ke jari. Tambah 2 sudu- 3 sudu tepung & gaul lagi baru ok.



~ doh yg dah ok, lincin & dah tak melekat di jari..



~ rehatkan doh, lebih kurang satu jam.. akan naik sampai 3/4 mangkuk..

Bila restkan utk 1 jam, sy paksa Idris tidur.. masa tue dah kul 12, tapi tak maunya dia. Depa nie selagi ada org dok buat keje, lagi tue takmau tidoq.. sy geram pi dapur & teruskan buat roti. Tak sampai sejam restkan doh.. tengok dah naik tinggi. Dahlah kot rasanya & sy teruskan bulat2kan & masuk dalam loyang. Masa nie lagilah si Idris tue cerah mata & beria nak tolong..



~ cerah mata bila bab menyibuk nie...



~ buat elok2, jangan sampai mak tak lalu makan.. kata sy :p



~ air tangan Idris.. see bulat2nya kelakar betul..



~ dlm loyang besar, buah cam x cukup.. sy carik2kan kurma, tak sempat dah nak cari pisau potong elok2 :p

Dah masak round pertama.. terus kami berdua makan.



~ rasa ok & naik ok, tp cam kurang garing..

Tengah makan nie, dlm kul 1 pagi.. Ishak plak bangun. Dia tertido awal malam tue.. kena marah ngan abah dia, nangis & sy bagi susu.. terus tertido. Sy cebokkan sbb dia kata pempes dia tebal & terus cerah mata.. join makan sekali. Banyak jugak anak2 sy makan.. tapi si Idaris tue makan roti saja sebab dia tak suka kulit limau kering. Dah agak dah.. pasal tue sy tak gaul buah kering tue ngan doh sekali.



~ yang last bakar.. naik tinggi, berbaloi letih tgn uli :p



Yang loyang bulat, 1st bakar terkurang garing.. yang last bakar dlm loyang besar.. cam terlebih garing sikit. Yang ok & just nice.. loyang bulat yg Idris buat :) sukalah dia, kena puji. Lepas masak, semua org dah kenyang.. terus tidur. Smlm Idris bawa bekal roti ke sekolah.. ada yg makan kismis saja kata dia, oklah.. pasai roti saja tue Idris boleh habiskan.

Tuesday, April 13, 2010

.. pic kelas maxi online

Assalamualaikum..

Tak ada apa yg sy nak buat hari nie, selain habiskan tempahan pola2 baju.. hurmm benda simple tapi ini kalau buat di rumah, mmg tarik masa.. sbb ada org dok merengek sebelah sy :p.... lagi baik sy bawa ke office & cepat sikit keja..

Ini baju maxi yg rina buat.. utk kelas maxi online, boleh juga jadikan nursing wear, memang senanglah nak menyusu.. selak ajer :p

... daripada dok saja, habis duit membeli, boleh buat sendiri :p






.. ada komen yg sy beri utk rina, sila semak di blog maxi..

Monday, April 12, 2010

.. berbaloi sakit pinggang!

Assalamualaikum..

Sy baru balik ke office. Tadi sy balik rumah.. ada hal sikit yg sy lupa buat pagi tadi & sib baik 'kekasih cerah' sy sudi hantar balik ~ tq laling..

Last friday.. sy bertemankan 2 jejaka hensem tapi blom bersunat tue buat kek...
~ yg lagi sorang jejaka hensem tapi dah bersunat.. tak geng, dia awal2 lagi dah layan mata.. :p

.. sy dah janji berapa hari dah nak buat.. last2 terbuat jugak mlm tue.

Sampai kul 12 malam.. baru abis bakar. Sy pakai tepung kek yg sy beli kat internet sajorkk :p.. selalu sy minta MIL sy beli tepung kek ngan kawan dia. Tapi last month, ada sale kat WMC, sy pon rembat setiap satu jenis kek. Nahhh tuuee dia, pecah lobang.. member sy kat FB, dok kata sangat sy rajin masak itu ini, alih2 pakai tepung readymade sajork... hehhee.

Tepung kek yg sblm2 nie, semua siap bubuh dlm satu peket sekali. Yang sy beli nie, lain2 plak dia bungkus.. satu satu semua asing2. Ada arahannya.. tapi sy nie jenih tak selalu ikut arahan... nngggeee makanya sy bubuh semua sekali. Senang.. sekali harung kata logik akal sy, kira acilah.. nanti nak masuk semua tue jugak :p

Sy pakai blender sajork, malas nak gerak jejaka hensem tapi dah bersunat tue minta amikkan mixer dlm almari atas. Lagi satu sy mmg nak elak pakai mixer, nanti 2 orang jejaka hensem tapi belum bersunat tue akan berebuttt nak tolong bancuh...



~ ada entiti budak kecik pada cermin oven..



~ dan entiti itu ialah.. entiti budak kecik yg hanya berpempes :p

Dah bubuh dlm bekas cupcake, sy baru baca arahan yg bawah.. campurkan bahan bertanda X utk buat topping. Laaaaaa.. patut rasa banyak sangat bahan, rupanya bahan tanda X tue utk topping rupanya. Tepung yg MIL sy selalu beli tue.. toppingnya kena buat sendiri kuikuikui. Redha jerlah.. bakaq dulu yg tue & tgk2 kek naik elok. Rasa pon kurang manis lah sikit, oklah tue.. nanti nak bubh topping lagikk.

Sementara masak kek dlm loyang besar tue, Ishak dapat habis 1 biji cupcake & Idris habis 2..



.. sungguh mengagumkan. Siap cakap sedap lagi. Memang lah sedap.. dah terlebih koko. Hari sabtu baru sy letak topping & depa hadap laju ajer. Kebetulan masa tue baru bangun tido, lapo agaknya..



Status sy tengah buat tempahan baju kawan sy. Tapi dek terasa gatal sangat tangan nie nak buat slipcover.. makanya last sunday sy potong & jahit. 1 seater dah siap jahit, cuma belakang lom pasang zip. Sy pakaikan dulu sbb tak sabar tgk menjadik atau tak..

.. utk percubaan kedua, sy ingat nak buat lagu nie...





.. ada pleat pada skirt slipcover, tapi sy takut tak cukup kain.. makanya yang nie ajerlah.



Yang part belakang pon sy pakai kain lain.. punya seriau takut tak cukup kain :p..

Tapi bila dah siap potong, sy tgk banyak lagi lebih.. sy ingat belen tue sy boleh buat sarung kusyen kecik & cover utk kerusi makan. Yang cover kerusi makan tue sy ingat nak buat 2 lapis & boleh guna kedua2 belah. Sebelah kain belen buat sofa tue, sebelah lagi guna belen kain langsir yg kaler lain. So tak susah nak simpan & senang nak tukar2... cececcece angan2 lah tue, tapi ntah bilalah nak buat!



Tengoklah slipcover percubaan pertama sy sebelah kiri tue, sungguh nazak & tenat utk ditukar :p

Sy mmg pantang buat keje kat lantai... suka sakit pinggang. Tapi bila dah siap satu, nampak boleh tahanlah.. tahap buat sendiri, rasa berbaloi lah kot sakit pinggang tuh nnggeee..

~~~~ cantik2 pon nak buat apa.. orang punya, huduh2 pon jadilah.. asal kita punya!

Sunday, April 11, 2010

.. percubaan kedua.

Assalamualaikum...
















.. cerita penuh, cerita lain kali.